cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right bubble bubble2 menu2 link cross3 share2 mail2 google google2 google3 google-plus google-drive facebook facebook2 instagram whatsapp spotify twitter rss rss2 youtube vimeo vimeo2 flickr flickr2 dropbox wordpress tumblr tumblr2 tux appleinc finder android windows windows8 skype reddit linkedin linkedin2 pinterest pinterest2

Vägens hjälte

Omröstningen avslutad.

Victor Hellberg

1. Hur känns det att vara Vägens hjälte?
Helt fantastiskt roligt faktiskt, att jag skulle kamma hem vinsten var inte något jag hade förväntat mig. Det känns hur kul som helst att det man gör uppskattas.

2. Hur tror du ditt agerande kan inspirera andra i trafiken?
Jag hoppas fler uppmärksammar andra i trafiken. Folk har väldigt bråttom i trafiken och alla skulle må bra av att hastigheterna sjönk. Att folk blir chockade när man stannar till och erbjuder sin hjälp säger ju också en hel del. Så ska det inte vara, vi måste förbättra oss när det kommer till behjälplighet i trafiken!

3. Hur påverkar det här ditt fortsatta engagemang för trafiksäkerheten?
Jag kommer fortsätta att agera på samma sätt. Jag gör det jag kan, i den mån jag kan och det brukar vara väldigt uppskattat. Jag är med i en ideell trafiksäkerhetsorganisation där jag gör mitt bästa för att underlätta vid utsatta tillfällen. Det är roligt att man får cred för den tid man lägger ner.

4. Varför tror du att just du blev Vägens hjälte?
Det är svårt att själv veta, eftersom jag verkligen inte förväntade mig att min finalistplats skulle resultera i en vinst. Antagligen tycker folk att min insats var värd att hylla och röstade därefter. För mig är det viktigt att göra det man kan för att förbättra vägklimatet.

5. Hur har folk i din omgivning reagerat på din medverkan i tävlingen?
De har givetvis tyckt att det är jätteroligt att jag kommit så långt i tävlingen och hoppats på att det hela slutar upp med en vinst. Det är många som har engagerat sig och deltagit i omröstningen. Föräldrar, vänner och andra nära har gått in dag efter dag för att lägga sin röst. Det känns smickrande att så många valt att stötta mig.

6. Vad driver dig till att agera vid trafikfarliga händelser?
Jag har alltid gillat att hjälpa till och det är framförallt den uppskattning jag får i efterhand som motiverar mig till att fortsätta. Vinsten av Vägens hjälte är verkligen otroligt rolig och ytterligare en bekräftelse som sporrar mig till att göra det jag kan i trafiken. Tacksamheten som hjälpen leder till blir ett kvitto på att det man gör faktiskt på ett eller annat sätt bidrar.

7. Vilka egenskaper anser du kännetecknar en sann trafikhjälte?
En trafikhjälte behöver först och främst vara villig att erbjuda både sin tid och energi, något som många idag kan vara försiktiga med. En hel del mod krävs också för att överhuvudtaget våga stanna till vid en okänd trafikants bil. Det har skrivits en hel del om trafiksituationer där folk valt att hjälpa till, men sen råkat illa ut på grund av det. Man måste på något sätt avväga vad man kan göra utan man att riskerar sin egna säkerhet.

8. Vilka är dina bästa tips för agerande vid trafikfarliga händelser?
Eftersom att det kan vara farligt att stanna i trafiken är det viktigt att man tar det försiktigt. Att befinna sig vid en trafikfarlig händelse kan innebära att man också utsätter sig själv för en stor del fara, vilket är något att ha i åtanke. Mitt andra tips är kort och gott att göra det man har möjlighet till.

9. Vad saknar du från dina medtrafikanter på vägarna?
Hänsyn och respekt är två saker jag helt klart saknar i trafiken. Det är en krigszon där ute och folk bryr sig inte om sin omgivning. I synnerhet vid trafikolyckor där folk varken sänker hastigheten eller tänker på att byta fil för att underlätta för arbetande vid vägen.

10. Till sist, hur kommer du fira din vinst?
Jag tänker att jag ska äta något gott ikväll och planera inför min framtida resa. Eftersom jag inte förväntade att jag skulle vinna hade jag ingen som helst tanke på att jag skulle få åka iväg på en resa den närmaste tiden.