cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right bubble bubble2 menu2 link cross3 share2 mail2 google google2 google3 google-plus google-drive facebook facebook2 instagram whatsapp spotify twitter rss rss2 youtube vimeo vimeo2 flickr flickr2 dropbox wordpress tumblr tumblr2 tux appleinc finder android windows windows8 skype reddit linkedin linkedin2 pinterest pinterest2

Vägens hjälte

Omröstningen avslutad.

Jan-Erik Hammar

Hur är det att vara en hjälte?
Det är kul, men jag vill bara folk väl. Det är självklart att man reagerar om någon har en punktering eller liknande.

Tycker du att vi är tillräckligt snälla mot varandra i trafiken? 
Ja, det tycker jag, iallafall här ute där jag bor. Jag vet inte hur det är i storstäderna men jag kan tänka mig att det är lite hetsigare där, men det är inget som jag märker av.

Dina bäst tips för andra som vill göra hjältedåd i trafiken? 
Att sätta sig in i den andra personens skor och tänka på vad man själv hade velat om man var i samma sits.

Motivering:
Janne kan inte låta bli att hjälpa människor som har problem med bilen. Några av de mest heroiska insatserna nämner jag här. På väg till Ockelbo, en påskhelg för många år sedan står en bil med husvagn efter vägen. Janne bogserar hela ekipaget till Ockelbo. Väl i Ockelbo får han tag i en kamrem, får låna verktyg av en bekant och byter kamrem. Paret kunde fortsätta sin resa och Janne fick 50 kronor för besväret. En annan gång kom en man och undrade om det var farligt att köra utan servostyrning. Janne kollade och upptäckte en skuren vattenpump, han fick då tag i en vattenpump och fixade bilen. En familj med barn, föräldrar och morföräldrar blev stående efter E16. Janne vänder och bogserar hem dem. Han hittade inte felet så bärgare beställdes medan de gick och åt. Under tiden hittade Janne en lös kabel i lastutrymmet. Bärgaren fick vända och familjen kunde fortsätta sin resa från fjällen till Stockholm. En kvinna blev stående med trasig koppling vid macken i närheten av oss. Janne konstaterade problemet och bogserade bilen till verkstad. Då bilen var klar körde vi hem den till den glada ägarinnan. En trasig Cadillac stod vid samma mack med rykande kylare. Då de inte fick låna verktyg av mackägaren tog Janne hit dem till sitt garage. Med hjälp av Jannes gode vän, kunde en ny fläktrem införskaffas trots att det var söndag. Janne bytte denna i hällregn trots en sur fru, som var stressad eftersom de hade bråttom iväg. En annan gång hörde han att bussen på väg mot hållplatsen mitt emot oss hade en tryckluftstank till bromsarna släpandes i backen. Han rusade då ut och hejdade chauffören. Hade denna lossnat hade bussen troligen blivit utan bromsar. Resenärerna fick fortsätta sin resa med en annan buss och den trasiga bussen blev bärgad till verkstad.